Estä sairaus

Tapa estää sairauksia on välttää altistumista tälle virukselle

Koronavirus on jyllännyt keskuudessamme nyt jo kuukausia ja ihmisten suhtautuminen tälle maailmaa riepottelevalle virukselle on hyvin yksilöllistä. Turhaa pelkoa ei ole syytä lietsoa, mutta sairaus on kuitenkin otettava vakavasti, myös niiden henkilöiden, jotka eivät kuulu riskiryhmään. Kaikkien meidän on nyt kannettava oma kortemme kekoon ja suojella niitä, joille tämä virus voi olla hengenvaarallinen. Tästä syystä onkin äärimmäisen tärkeää, että vältämme altistumista koronavirukselle parhaamme mukaan.

Kuten me kaikki jo tiedämme, paras keino välttää virukselle altistumista on pysyä kotona ja välttää ihmiskontakteja. Niin haastavaa kuin se monille onkin, nyt on eristäydyttävä muusta maailmasta, unohtaa juhlien järjestämiset, ystävien luona vierailut, useiden ihmisten kokoontumiset ja välttää kaikkea ylimääräistä tekemistä, jossa riski saada tartunta tai tartuttaa muut on mahdollista. Täytyy myös muistaa, että virusta voi kantaa myös täysin oireettomana.

Kaupassa, apteekissa ja lenkkeilemässä saa edelleen käydä, mutta näitäkin arkisia asioita tehdessä täytyy pitää mielessä muutama seikka. Käsien pesemisestä on tullut monille jo uusi rutiini, jota tulee noudattaa entistä tarkemmin tänä poikkeuksellisena aikana. Muista siis pestä kädet aina, kun poistut kotoasi, ennen ja jälkeen kauppareissun, ennen ja jälkeen ruoanlaiton ja aina kun palaat ulkoa kotiisi. Niin pieneltä asialta kuin se kuulostaakin, on käsien huolellinen peseminen yksi tärkeimmistä asioista, mitä voi tehdä viruksen leviämisen estämiseksi.

Vältä myös silmien, nenän ja suun koskettelua, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Virus tarttuu kuten mikä tahansa muukin hengitystieinfektion aiheuttaja, joten on äärimmäisen tärkeää pitää huolta käsihygieniasta. Myös yskimiseen ja aivastamiseen on omat ohjeensa: yski tai aivasta aina hihaasi ja jos mahdollista, käytä aina kertakäyttöistä nenäliinaa. Jos sinulla on yhtään flunssainen olo, on syytä jäädä suosiolla kotiin.

Toinen tärkeä asia on tarvittavan turvavälin pitäminen. Missä ikinä liikutkin, muista pitää vähintään metrin pituinen turvaväli muihin ihmisiin. Tämä pätee sekä kaupassa asioimiseen että juoksulenkillä – mitä pidempi turvaväli, sen parempi. Vältä siis ruuhkaisia paikkoja, ja esimerkiksi julkista liikennettä mahdollisuuksiesi mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *